Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair 69 maddelik Kanun; TBMM tarafından 14.04.2020 tarihinde kabul edildikten sonra, 15.04.2020 tarihli ve 31100 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kapsamda,

Türk Ceza Kanunu m. 86/3'de yapılan değişiklikle kasten yaralama suçunun canavarca hisle işlenmesi de nitelikli haller kapsamına alınmış, suçun bu şekilde işlenmesi halinde verilecek cezanın bir kat artırılacağı düzenlenmiştir.

 

 

 

TCK m. 87/4'de yapılacak değişiklikle; 86. maddenin 3. fıkrası kapsamına giren fiiller sebebiyle ölüm meydana gelmesi halinde, verilecek cezanın üst sınırı 16 yıldan 18 yıla yükseltilmiştir.

 

 

 

TCK m. 220/1'de düzenlenen suç örgütü kurma ve yönetme suçlarının cezasının alt sınırı 2 yıldan 4 yıla, üst sınırı 6 yıldan 8 yıla yükseltilmiş; TCK m. 220/2'de düzenlenen suç örgütüne üye olmanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, üst sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarılmıştır. Diğer yandan 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu m. 107/4 kapsamında örgütlü suçların cezalarının infazında koşullu salıverilme süreleri, hükümlü lehine azaltılmıştır.

 

 

 

TCK m. 241'de düzenlenen tefecilik suçunda cezanın üst sınırı 5 yıldan 6 yıla çıkarılmış ve ayrıca 500 günden 5000 güne kadar adli para cezası öngörülmüştür. Tefecilik suçunun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılmıştır.

 

 

 

Ceza İnfaz Kanunu m.107'de yapılan değişiklikle, süreli hapis cezalarının infazında koşullu salıverilme oranı 2/3 yerine 1/2 olarak düzenlenmiştir. Bununla birlikte;

 

- Türk Ceza Kanunu m.81, 82, 83'de düzenlenen kasten öldürme suçlarından süreli hapis cezasına mahkum olanlar,

 

- TCK m.87/2-d'de düzenlenen mağdurun yüzünün sürekli değişikliğine neden olacak şekilde neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan mahkum olanlar,

 

- TCK m.94, 95, 96'da düzenlenen işkence ve eziyet suçlarından süreli hapis cezasına mahkum olanlar,

 

- TCK m.132 ila 138'de düzenlenen özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan mahkum olanlar,

 

- TCK m.102/2 hariç olmak üzere cinsel saldırı, ikinci ve üçüncü fıkraları hariç olmak üzere TCK m.104'de düzenlenen reşit olmayanla cinsel ilişki ve TCK m.105'de düzenlenen cinsel taciz suçlarından süreli hapis cezasına mahkum olanlar,

 

- TCK m.102, 103, 104 ve 105'de düzenlenen cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan (herhangi bir fıkrası istisna tutulmaksızın) hapis cezasına mahkum olan çocuklar,

 

- TCK m.188'de düzenlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan hapis cezasına mahkum olan çocuklar,

 

- Suç işlemek için örgüt kurma, yönetme veya örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olan çocuklar,

 

- TCK m.326 ila 339'da düzenlenen Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından süreli hapis cezasına mahkum olanlar,

 

yönünden koşullu salıverilme oranı 2/3 olarak düzenlenmiştir.

 

 

 

Türk Ceza Kanunu m. 102/2'de tanımlanan nitelikli cinsel saldırı suçundan, m. 103'de tanımlanan çocukların cinsel istismarı suçundan, m. 104'ün 2. ve 3. fıkrasında tanımlanan reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan, m. 188'de tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan dolayı süreli hapis cezasına mahkum olanlarda koşullu salıverilme oranı 3/4 olarak uygulanmaya devam edecektir. 

 

 

 

Geçici düzenlemeye göre; 30.03.2020 tarihine kadar ve bu tarih de dahil olmak üzere işlenen suçlarda, denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak düzenlenmiştir.

Geçici düzenlemede öngörülen 3 yıllık denetimli serbestlikten:

 

- Kasten öldürme (TCK m.81, 82, 83),

 

- Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları,

 

- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK m.87/2-d),

 

- İşkence suçu (madde 94 ve 95),

 

- Eziyet suçu (madde 96),

 

- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (madde 102, 103, 104 ve 105),

 

- Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137 ve 138),

 

- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (madde 188),

 

- TCK'nın İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan Millete ve Devlete karşı suçlar ile

 

- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan,

 

mahkum olanlar faydalanamayacaktır.

 

 

 

Ağır hastalık ve engellilik sebebiyle yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda olanlar ile gebe olan veya doğumdan itibaren 6 ayı geçmeyen kişiler hakkında; tutuklama tedbiri yerine, adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilebilecektir. 

 

 

 

Kasten işlenen suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına, taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar ile adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilenler ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu gereğince tazyik hapsine tabi tutulanların cezaları, doğrudan açık ceza infaz kurumlarında infaz edilecektir.

 

 

 

Cezanın infazının hükümlünün istemi üzerine geri bırakılmasının şartlarına ek olarak, "hükümlünün eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle bakıma muhtaç olmaları" hali eklenmiş ve infazın hükümlü istemi üzerine geri bırakılması süresi 6 aydan 1 yıla çıkarılmıştır.

 

 

 

Hükümlünün telefonla haberleşme hakkından derhal faydalanma hakkı şartlarına, "salgın hastalık" bulunması hali eklenmiştir.

 

 

 

Tüm infaz işlemleri, infaz hakimlerinin görev ve yetkisine bırakılmış olup; infaz hakimliklerinin vereceği kararlara yapılacak itirazları, ağır ceza mahkemesi inceleyecektir.

 

 

7242 Sayılı Kanun metni için tıklayınız...